Bezmasá jídla

Lilek se sýrovou náplní

Suroviny:

2 větší lilky, 150 g smetanového sýru typu Lučina, 200 g sýra feta, čerstvá petrželka, 5 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, 2 velká rajčata, 50 g nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř černý mletý, oregano řezané, olivový olej

Postup:

Lilek podélně nakrájíme na plátky silné cca 0,5 cm. Tyto plátky nasolíme a necháme je při pokojové teplotě tzv. "vypotit". Pak plátky opláchneme studenou vodou a osušíme ubrouskem nebo čistou utěrkou. Pokapeme je olivovým olejem, posypeme řezaným oreganem a mletým pepřem. Takto připravené plátky lilku opečeme na suché pánvi nebo na grilu a necháme vychladnout.

Na nádivku smícháme smetanový sýr s nastrouhaným sýrem feta. Potom přidáme prolisované stroužky česneku a nasekanou čerstvou petrželku. Vše důkladně promícháme a na závěr přidáme zakysanou smetanu. Vzniklou nádivku vrstvíme na vychladlé plátky lilku. Přidáme rajče nakrájené na osminky a srolujeme do závitku. Pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

 

Marinovaná grilovaná zelenina

Suroviny:

200 g cukety, 200 g lilku, 200 g červené papriky, 200 g žampionů, 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, kořenící směs Barbecue gril, olivový olej, 0,1 l balsamikového octa

Postup:

Zeleninu i bylinky důkladně omyjeme vodou. Lilek a cukety nakrájíme na plátky, červenou papriku na přibližně stejně velké proužky. Ze žampionů odstraníme nohy, kloboučky pak nakrájíme na tenké plátky. Dva stroužky česneku oloupeme a najemno pokrájíme.

Na rozehřátém grilu opečeme cuketu, kterou öchutíme snítkami rozmarýnu a částí nakrájeného česneku. Lilek pokapeme olivovým olejem a přidáme na rozpálený gril. Ochutíme ho ho zbylou částí česneku, snítkami tymiánu a kořenící směsí Barbecue gril. Opečenou zeleninu potom dáme do pekáče. Červenou papriku a žampiony orestujeme stejným způsobem a také přidáme do pekáče. Zeleninu i žampiony zalijeme baslamikovým octem a posypeme kořenící směsí Barbecue gril. Ihned podáváme.

 Grilovaná zelenina v marinádě

 

 

 

Cukety plněné sýrovou náplní

Suroviny:

2 středně velké cukety, 1 cibule, 2 větší rajčata, 50 g dušené šunky od kosti, 125 g smetanového taveného sýru, 4 snítky čerstvého tymiánu, 10 g sladké mleté papriky, sůl, pepř černý mletý, slunečnicový olej

Postup:

Dobře omyté cukety rozpůlíme, lžičkou vybereme zrníčka, vnitřek částečně vydlabeme. Takto upravené cukety nasolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme. Šunku a oloupaná rajčata nakrájíme na malé kostky. Potom cibuli, rajčata a šunku důkladně promícháme se sýrem, lžičkou nasekaného čerstvého tymiánu a sladkou mletou paprikou. Podle chuti můžeme přidat sůl a černý pepř mletý.

Půlky cuket naplníme připravenou směsí. Pak vytřem,e zapékací mísu slunečnicovým olejem, vložíme do ní půlky cuket, které zakápneme také olejem. V troubě předehřáté na 1800C grilujeme asi 25 minut

 

Dýňová polévka s červenou řepou

Suroviny:

2 menší červené cibule, 50 g másla, 2 středně velké červené řepy, 1 menší dýně Hokkaido (600 g), 200 g smetany na vaření, sůl, pepř černý mletý, muškátový oříšek mletý, petržel list exklusiv

Postup:

Červenou cibuli nakrájíme na kostičky a na másle orestujeme dozlatova. Když je cibule orestovaná, přidáme oloupanou a na kostky pokrájenou červenou řepu, krátce orestujeme a zalijeme vodou. Červenou řepu vaříme asi 30 minut, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a vaříme dalších cca 20 minut (do změknutí dýně i řepy). Potom plvéku dobře rozmixujeme, případně ještě zředíme, přilijeme smetanu na vaření, osolíme, opepříme a přidáme mletý muškátový oříšek. Ještě 5 minut povaříme a polévku podáváme ozdobenou sušenou petrželkou.

Dýňová polévka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.